Skräpfest med riktig sopbil, återbrukskonst och egendesignade papperskorgar

I torsdags förra veckan (23/5) var det äntligen dags för den stora Skräpfesten på Mellangårdens förskola i Tensta. På festen deltog ett 50-tal barnfamiljer, förskolans pedagoger, Håll Sverige Rent, Victoriahem och Fastighetsägare i Järva.

Från vänster: Emma Sjögren (HSR), Sanna Berg (Fastighetsägare i Järva), Kristina Van Der Haar (HSR), Hanna Ahnqvist (bitr. rektor), Monika Biela (Victoriahem) och Aria Rashid (rektor).  

– Vilken härlig eftermiddag vi hade! Otroligt fin uppslutning från föräldrarna och stor entusiasm hos barnen. För oss pedagoger har det här varit ett roligt och spännande projekt. Både vi och barnen har blivit mycket mer engagerade i frågor kring nedskräpning, återvinning och vår närmiljö, berättar Hanna Ahnqvist, förskolans biträdande rektor.

Den gemensamma Skräpfesten var finalen i projektet Skräpfri bostadsgård i Tensta – ett samarbete mellan Håll Sverige Rent, Victoriahem, förskolan Mellangården och Fastighetsägare i Järva.

Festen hade ett gediget program:

  • Barnens egendesignade papperskorgar invigdes med bandklippning och tal.
  • Utställning av barnens konstverk av återvunnet material och teckningar.
  • Förskolans pedagoger hade skapat en återvinningsstation där barnen fick visa föräldrarna hur avfall ska sorteras.
  • En riktig sopbil kom på besök och föraren visade de nyfikna barnen hur sopbilen kunde ”äta upp” massor av skräp.
  • Victoriahem bjöd på saft, kaffe, frukt och glass. Uppskattat av alla och gav nya möjligheter att öva på sin avfallssortering.

Delar av barnens utställning kommer också visas i Tensta galleria från och med juni.

– Det märks verkligen att barnen vill vara med och bidra till ”helt, rent och snyggt” i sitt närområde. Kanske inte så konstigt, eftersom de leker mycket utomhus och har närmare till marken och skräpet än vi vuxna. Och deras möjligheter att påverka föräldrar, syskon och kompisar är stor, säger Sanna Berg, verksamhetsutvecklare på Fastighetsägare i Järva.

Skräpfri bostadsgård är ett så kallat Grön Flagg-program, där barnens möjlighet att påverka sin närmiljö också stärker barnrättsperspektivet. Grön Flagg är ett pedagogiskt verktyg för skolor och förskolor som arbetar med hållbar utveckling i undervisningen och den dagliga verksamheten. Barnen involveras genom att deras observationer och åtgärdsförslag tas tillvara och följs upp.


Alla foton är tagna av Marita Al-Ghorabi, trygghetsstrateg på Fastighetsägare i Järva.

Läs mer

Mellangårdens förskola deltar i Skräpfri bostadsgård (nyhet 25 mars 2024)

Så ska skräpet i Tensta minska (pressmeddelande från Håll Sverige rent, 13 okt 2023)

Grön Flaggs utbildningsprogram för hållbarhetsarbete i skolor och förskolor