BID-inspirerad samverkan
Fastighetsägare i Järva arbetar utifrån BID-modellen, som ligger till grund för ett samarbete mellan bostadsrättsföreningar, allmännyttiga, privata och kommersiella fastighetsägare. Föreningen har också ett nära samarbete med stadsdelsförvaltningen, polisen, trafikkontoret och andra lokala aktörer.
BID, Business Improvement District
BID står för Business Improvement District och är en samverkansmodell som ursprungligen kommer från USA. Den svenska modellen av BID är inriktad på frivillig samverkan, medan den i USA bygger på tvingande lagstiftning. Modellen används på ett antal platser i Sverige, främst i storstäderna. Samverkansmodellen används för att, inom ett definierat geografiskt område, komplettera existerande offentlig service och göra området tryggare, säkrare och mer attraktivt.
Exempel på BIDs i Sverige
I Sverige finns flera långsiktiga utvecklingspartnerskap i form av ideella eller ekonomiska föreningar eller i bolagsform, utifrån lokala förutsättningar.
Skärholmens Fastighetsägare
Rågsveds Fastighetsägare
Hässelby-Vällingby Fastighetsägare
BID Sofielund
BID Gamlesstaden
Tryggare Väsby
Mer om BID
Du kan läsa mer om BID och andra samverkansformer på Boverkets hemsida.
Fastighetsägarnas rapport ”BIDs på Svenska” presenterar svenska exempel på hur samverkan mellan privat och offentlig sektor kan leda till ökad trygghet, trivsel och attraktivitet.
Regeringen har tillsatt en statlig utredning, Åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön, vars uppdrag har sin utgångspunkt i Tidöavtalet. Utredningens uppdrag är att undersöka hur en obligatorisk platssamverkan mellan fastighetsägare, kommun och polis i utsatta bostadsområden kan införas.