Samtliga fastighetsägare har genomfört trygghetsbesiktningar i Järva

Lennart Levander har genomfört de flesta trygghetsbesiktningarna i Järva och kan såväl området, fastigheterna som vad som gör ett bostadsområde tryggt och trivsamt.

Hos Einar Mattsson, Familjebostäder, Hembla, HSB, SBB, SKB, Stockholmshem och Svenska Bostäder har Fastighetsägare i Järva genomfört 37 trygghetsbesiktningar under hösten. Tillsammans blir det drygt 120 huskroppar som besiktats.
Det innebär att Stockholmshem och Familjebostäder har besiktigat samtliga sina fastigheter i Järva och Svenska Bostäder samtliga utom två som är under ombyggnation, under det senaste året.

Vi rekommenderar att besiktningarna sker med femårsintervall för att säkerställa god säkerhet och trygghet, säger Lennart Levander.

Lennart Levander

Lennart är Brottsförebyggare i föreningen men har beslutat sig för att gå i pension till årsskiftet. Han har haft som ambition att innan dess hinna utföra trygghetsbesiktningar på de fastigheter som ännu inte är besiktigade eller som har besiktningar äldre än fem år.

Lennart, eller Lelle som de flesta känner honom som, var med när föreningen Fastighetsägare i Järva startades 2007. Innan dess arbetade han som polis vilket han har gjort i drygt 30 år.

Polisarbetet har varit en mycket bra erfarenhet för arbetet i föreningen. Jag är van att tänka trygghet och säkerhet och vet hur ”tjuven” tänker, säger Lennart.

Lennart menar att trygghetsbesiktningarna tydligt visar på vilka åtgärder en fastighetsägare kan göra för att minimera möjligheten att brott begås inom fastigheten.

– Åtgärderna som föreslås är vad fastighetsägarna kan göra och ingen kan göra det bättre än dem. Det är också det arbetet som ger den i särklass största effekten på det som kallas mängdbrott. Det vill säga brott som drabbar vanliga människor i deras närmiljö så som källarinbrott, cykelstölder, bilinbrott, lägenhetsinbrott med mera, säger Lennart med eftertryck.

Han menar att arbetet med att minska möjligheten till brottstillfällen ger den största och snabbaste effekten till den minsta kostnaden. Det är ett ständigt pågående arbete som ökar tryggheten och påverkar hela området positivt.

Trygghetsbesiktning hos SKB
Trygghetsbesiktning hos SKB

Medlemmarnas systematiska arbete med trygghetsbesiktningar och åtgärder har inneburit att bostadsinbrotten har minskat kraftigt i Järva. Det visar bland annat en studie av arbetsmetoden 2007-2020 som föreningen låtit göra med stöd från Brottsförebyggande Rådet. Du kan läsa mer om den här

Lennart berättar att han upplever att det finns en viss okunskap och naivitet kring dörrar, att en låst dörr alltid är låst. Något som han bevisat inte stämmer otaliga gånger då han under bland annat trygghetsbesiktningar tar sig in genom ”låsta” dörrar på bara några sekunder. Precis så som brottslingarna gör.

Trygghetsbesiktning hos HSB
Trygghetsbesiktning hos HSB

Jag har arbetat med att påverka brottsligheten i hela mitt polisiära liv och jag brinner för att få vara med och bidra till minskad brottslighet och ökad trygghet i ett område och det har jag fortsatt med i föreningen, säger Lennart.

Nu återstår dock bara ett fåtal besiktningar innan Lennart avslutar sitt uppdrag för föreningen för att ägna sig åt pensionärslivet.

Det ska bli skönt att kunna lägga mer tid på familjen och vårt landställe i Dalarna, men mina kollegor vet var jag finns och det kan nog hända att jag gör några timmar här och där. Jag älskar ju det jag gör avslutar Lennart med ett skratt.

Trygghetsbesiktning hos Svenska Bostäder
Trygghetsbesiktning hos Svenska Bostäder

Text: Katarina Magnusson