Höstens trygghetsinventeringar genomförda: Färre anmärkningar och mindre skräp

Fem trygghetsinventeringar i ur och skur på två månader. Det har varit en intensiv höst för trygghetsstrategen Marita Al-Ghorabi, som är uppvuxen i Tensta men närmast kommer från avslutade studier till landskapsarkitekt i Uppsala. Vi tar Marita på pulsen gällande både nya jobbet och höstens trygghetsinventeringar, som har lett till färre anmärkningar än tidigare och med tydligast förbättring inom ”helt, rent och snyggt”. 

Kista var först ut den 12 september. Sedan följde resterande trygghetsinventeringar näst intill veckovis med Tensta som säsongsavslutning. Höstens inventeringsarbete har planerats och hållits ihop av Marita Al-Ghorabi, som vikarierar för mammalediga Linnea Eklöf. Vi tog ett snack med Marita för att kolla läget och hur hon har upplevt inventeringarna.

Hur har det varit att gå direkt från studierna till landskapsarkitekt på SLU i Uppsala till rollen som trygghetsstrateg på Fastighetsägare i Järvas kansli i Tensta?
– Det har varit kul och givande. Trygghet är ett brett ämne som man kan jobba med på många olika sätt. Arbetet i föreningen ger mig praktisk erfarenhet och är ett perfekt komplement till mina teoretiska kunskaper.

I jobbet har du hittills fokuserat mest på trygghetsinventeringar. Läste ni om sådana aktiviteter på din utbildning?
– Nej, men i en grundkurs i miljöpsykologi läste jag för första gången om Broken Windows-teorin. Den innebär lite förenklat att ”helt, rent och snyggt” motverkar upplevd otrygghet, vilket också är syftet med våra trygghetsinventeringar.

Vad har varit det bästa med höstens inventeringar?
– Känslan av att vi gör något viktigt och väldigt konkret tillsammans för att lyfta utemiljön och bidra till ökad trygghet och trivsel i våra stadsdelar. Ett positivt minne är också den fina belysning som Einar Mattsson har installerat i sina loftgångar i Hjulsta, och även deras originella och härliga lösning med belysningen inbyggd i staketet runt bostadsgårdarnas aktivitetsytor.

Vad har varit det jobbigaste?
– Inventeringen i Rinkeby den 3 oktober var både den längsta och regnigaste. Då var det tur att jag hade gott sällskap. Det var faktiskt också inventeringen med flest deltagare – vi var sammanlagt 17 personer som trotsade höstrusket.

Hur har uppslutningen och stämningen varit generellt? Vilka har deltagit?
– Vi har varit ungefär 10–15 deltagare på de flesta inventeringar. Stämningen har varit väldigt bra vid alla tillfällen. Deltagarna kommer från stadsdelsförvaltningen, Trafikkontoret, Hyresgästföreningen, polisen och brandförsvaret. Vi har också fått med oss boende och förstås de av våra medlemmar som äger fastigheter i stadsdelen som inventeras.

Vad kan du säga om höstens resultat jämfört med statistik från tidigare år?
– Jämfört med tidigare protokoll har det varit färre anmärkningar och framför allt har skräpigheten minskat. Eftersom ”helt, rent och snyggt” är en viktig faktor för trygghet och trivsel känns det extra bra med en positiv förändring där. Den vanligaste anmärkningen är trasig utomhusbelysning av olika slag.  

Har du några tankar om varför Järva är mindre skräpigt idag?
– Jag tror att de lärande verksamheterna för barn och ungdomar, som uppmuntrar till rena utemiljöer, gör stor skillnad. Till exempel barnboken ”Skräphjältarna” som används i Järvas förskolor, och feriearbetande ungdomar i parkförvaltningen som lär sig vilka problem skräp i utemiljöer medför. En annan viktig faktor är att tillgängligheten till soptunnor, papperskorgar och miljöstugor har blivit bättre.

Vad ska du göra resten av hösten, nu när trygghetsinventeringarna är avklarade?
– Nu blir det planering av vårens inventeringar tillsammans med stadsdelsförvaltningen. Jag följer också upp de trygghetsinventeringar som gjordes i våras och deltar i flera av Järvas platssamverkansforum.

Hur ser planerna ut för våren? Vilka stadsdelar ska inventeras och när? Blir det några förändringar i konceptet?
– Vi har satt datumen för vårens inventeringar och arbetar med att planera rutterna. Det blir inga större förändringar i konceptet, men vi försöker variera rutterna för att täcka in så mycket som möjligt av våra stadsdelar. Datumen för våren blir Kista 16 april, Husby 23 april, Rinkeby 7 maj och Tensta 21 maj, och vi återkommer med fler detaljer om dessa tillfällen. Jag hoppas och tror att engagemanget fortsätter vara minst lika stort nästa år!