Ny på kansliet: Marita Al-Ghorabi

Nyexaminerad landskapsarkitekt med intresse för trygghetsfrågor, konst och odling. Möt Marita Al-Ghorabi, vår nya trygghetsstrateg som vikarierar för Linnea Eklöf. Marita är uppvuxen i Tensta och har skrivit sin masteruppsats om hur platsaktivering kan öka människors trygghet i utemiljöer. Nu ser hon fram emot att omsätta teorierna i praktiken.

 Hej Marita! Vad ska du göra på Fastighetsägare i Järva?
– Jag ska jobba som trygghetsstrateg med fokus på trygghetsinventeringar och platssamverkan. Tjänsten är ett vikariat för Linnea Eklöf, som är föräldraledig.

Hur ser din bakgrund ut? Vad har du studerat och gjort tidigare?
– Jag är uppvuxen i Tensta, har gått i de vanliga lokala skolorna och känner Järvaområdet, människorna och kulturen här väl. I våras tog jag min examen som landskapsarkitekt på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Min masteruppsats handlade om hur platsaktivering kan påverka tryggheten i utomhusmiljöer genom enkla åtgärder. Den som är nyfiken hittar min uppsats på SLU:s webbplats. Under studietiden har jag även jobbat som feriehandledare i Rinkeby-Kistas och Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltningar.

Vad fick dig att söka den här tjänsten?
– Trygghetsfrågor har alltid intresserat mig och den här tjänsten matchar verkligen vad jag vill arbeta med. Det är jättespännande att få gå direkt från de teoretiska och hypotetiska resonemangen i min masteruppsats till att arbeta konkret med viktiga trygghetsfrågor i Järvas stadsdelar.

Hur vill du bidra till Fastighetsägare i Järvas utveckling?
– Jag hoppas kunna använda min kompetens inom landskapsarkitektur och utformning av trygga utomhusmiljöer. Men också att mer generellt komma in med fräscha ögon, nya perspektiv och idéer som kan utveckla föreningens arbetssätt.

Vad ska du hugga tag i först?
– Till att börja med ska jag sätta mig in verksamheten och lära känna våra medlemmar. Därefter blir det framför allt fokus på att planera och genomföra effektiva trygghetsinventeringar, och arbeta med platssamverkan som verkligen gör skillnad.

Vad är det som driver dig i vardagen?
– Det låter kanske lite flummigt, men jag tycker att vänlighet i människor läker själen, och det är något som driver och motiverar mig framåt. När jag får jobba med sådant som känns rätt och viktigt för mig kommer motivationen automatiskt.

Vad gillar du att göra när du inte jobbar?
– Mycket! Bland annat odlar jag köksväxter och kryddor hemma på min balkong. Just nu är paprikorna och tomaterna i fokus och de känns riktigt lovande. Jag gillar även konst och har jobbat som konstpedagog i Tensta konsthall, där jag höll i workshops för barn som fick prova på att skapa på olika sätt. Två av installationerna i Tensta biblioteks gamla lokaler har jag också formgett. Konst är verkligen ett bra verktyg för att skapa mer attraktiva och intressanta miljöer!