Finalfirande av Rinkeby 50 år

I år är det 50 år sedan Rinkeby centrum invigdes. Det har firats med olika aktiviteter under året som gått och nu är det snart dags för den stora finalfesten. Lördagen den 6 november mellan kl. 11.00-15.00 blir det ett storslaget firande på Rinkeby Torg med artister, uppträdanden och olika aktiviteter på plats.

Konferencier för eventet är operasångerskan Charlotta Huldt och med på scen är också Zinat Pirzadeh, komiker och skådespelare.

På scen kommer det bjudas på en härlig blandning av sång, musik och dans i olika genrer. Trumgruppen Yacumbé med rötter i Rinkeby drar igång firandet och avslutar med en eldshow.

Rolando Pomo, artist och musiklärare i Askebyskolan i Rinkeby sjunger ”Rinkebysången” med sina elever. Rinkebysången har skapats av barn i den kommunala förskolan tillsammans med Orkester Pop.

Medverkar gör också författaren Gunilla Lundgren som är aktuell med den helt nya boken Rinkeby – Världens torg i 50 år. Zinat Pirzadeh samtalar med Gunilla, barn och inbjudna gäster kring jubileumsboken.

Festen invigs av stadsdelsnämndens ordförande Ole-Jörgen Persson och av Fardosa Omar, vinnare av Rinkeby-priset och verksamhetsledare för Rinkeby Folkets hus.

Jag är glad att välkomna alla till Rinkebys 50-årsfest på Rinkeby torg nu när vi äntligen har möjlighet att träffas igen. Vi firar en stadsdel med en stolt historia. Det var den 3:e november 1971 som Rinkeby centrum invigdes. Många har anknytning och minnen från Rinkeby och vi hoppas att både rinkebybor och andra stockholmare passar på att fira med oss, säger Ole-Jörgen Persson, ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd.

Bakom firandet står inte bara Stockholms stad genom Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning utan också flera fastighetsbolag och andra samhällsaktörer. Det är ett unikt samarbete där firandet under året har arbetats fram i en gemensam grupp med representanter från de olika organisationerna.

Program lördag 6 november:

  • Festen invigs av stadsdelsnämndens ordförande Ole-Jörgen Persson och av Fardosa Omar, vinnare av Rinkeby-priset och verksamhetsledare för Rinkeby Folkets hus.
  • Trumgruppen Yacumbé
  • Grekiska föreningens dansgrupp
  • Usha Balasundaram, danspedagog på Kulturskolan leder en indisk barndansgrupp.
  • Rolando Pomo artist och musiklärare på Askebyskolan i Rinkeby sjunger med sina elever.
  • Dahir Indho Jaceeyl, somalisk artist
  • Författaren Gunilla Lundgren delar med sig av sina och rinkebybornas berättelser.
  • Dansgrupp TDG CREW ungdomar dansar olika årtionden -70-tal, 80-tal osv.

Aktiviteter på torget i samband med firandet:

Jonglör Hjalmar Risinger

Trollkarl Tore Skyten

Ansiktsmålning

Tält där vi arrangörerfinns

Grekiska föreningen grillar på torget

Handlarna säljer mat till specialpris

Webbplats: Rinkeby fyller 50 år – Upplev Stockholm

Firandet arrangeras av:

Stockholms stad genom Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, trafikkontoret och kulturförvaltningen. I samarbete med Fastighetsägare i Järva, HSB Stockholm, ByggVesta, centrumägare Fastpartner, Hyresgärstföreningen, Rinkeby Folkets hus och Polisen.

Bakgrund:

Rinkeby invigdes den 3 november 1971 som en del av det så kallade miljonprogrammet, med målet att bygga bort dåvarande bostadskris i Sverige. Idag är det en stadsdel som blivit hem för människor från världens alla hörn, med Rinkeby torg och Rinkebystråket som centrala mötesplatser.

Rinkeby 50 år