Välkommen till Järva Anton

Föreningen har återigen fått tillskott på kansliet i form av en student från Företagsuniversitetet som studerar Säkerhet och trygghetskoordinator.

Vi är glada att kunna hälsa Anton Magnell varmt välkommen till oss under sin LIA-period och hoppas kunna ge honom en god inblick i hur vi arbetar under hans sex veckor hos oss, säger Ulf Malm, vd Fastighetsägarna i Järva.

Anton MagnellAnton gör sin LIA (Lärande i arbetet) hos Fastighetsägare i Järva under totalt sex veckor. När han inte studerar, arbetar han som ordningsvakt i tunnelbanan. Anton tycker att säkerhet och brottsprevention är väldig intressant och vill fördjupa sig i ämnet.

Grundintressen är det brottspreventiva men vad jag vill arbeta med är jag inte på det klara med, om det är operativt eller förebyggande. Därför är det extra intressant att få arbeta hos Fastighetsägare i Järva som ju arbetar förebyggande.

Just nu arbetar Anton med ett projekt som innebär att han gör en ROSI, Return On Security Investment – avkastning på säkerhetsinvestering. Det innebär att han gör en kostnadskalkyl för felanmälan av entrédörrarna hos föreningens medlemmar.

Jag tar hänsyn till alla kostnader som en felanmälan av en entrédörr innebär. Jag försöker få fram en totalkostnad för tid att skriva rapporter, tid att skriva fakturor, materialkostnader, arbetstid för att åtgärda felanmälan mm, för att se konsekvensen, berättar Anton.

Resultatet ska förhoppningsvis visa om det är värt att investera i säkrare entrédörrar från början för att minska kostnaderna för åtgärder vid felanmälan.
Anton läser också på om olovlig dumpning/nedskräpning för att se vad forskningen säger om det och hur man kan motverka detta. Målet är att, enligt broken windows teorin, genom snabba åtgärder av en skräpig plats motverka ännu mer nedskräpning och öka den upplevda tryggheten.

Skulle inte detta räcka under mina sex veckor så har Lennart och Jonathan en mängd förslag på arbetsuppgifter, så jag lär inte gå sysslolös, säger Anton med ett skratt.

Om han ska ansöka om att vara här även sin andra LIA-period till hösten, eller komplettera erfarenheten han får med något helt annat, har han ännu inte bestämt. Men efter sin första vecka på föreningens kansli så tycker han att det känns jättebra.

Jag har blir väldigt väl mött och omhändertagen och det är roliga och utvecklande arbetsuppgifter jag har fått, avslutar Anton.

Text: Katarina Magnusson
Foto: Jonathan Gustafsson-Berg