Äntligen – snart öppnar Campus Tensta och Järva gymnasium!

En av Tenstas viktigaste och mest centrala platser gör comeback. Först ut är Järva Gymnasium, som i augusti öppnar skoldörrarna för att välkomna sina elever till höstterminen. Nästa år öppnar Tekniska muséet en utställningshubb i samma byggnad. Därefter ska Campus Tensta fyllas på med nya hyresgäster inom vuxenutbildning, kultur, möten och kreativa verksamheter. Planen är att skapa en lärande och levande mötesplats även under kvällar och helger.

1984 var ett stort år i Tensta. Då öppnade stadsdelens gymnasium i en ny, spännande byggnad med annorlunda utformning, ritad av arkitekten Gösta Uddén. Såväl skolbyggnaden som de närliggande samlingslokalerna i Tensta Träff och Tenstahallen uppfördes i en blandning av modernism och traditionell asiatisk arkitektur, med gedigna material som rött tegel, mönstergjuten omålad betong, limträ och svartmålat stål. Spännande konstverk skänkte byggnaderna ytterligare en dimension.


Gymnasiebyggnaden, foto Claes Reichmann

Efterlängtad comeback och lyft för hela Järva
Snart är det dags för den välkända byggnaden att göra comeback. I augusti, drygt fem år efter att Tensta gymnasium stängde, ska Gösta Uddéns arkitektoniska mästerverk äntligen få välkomna elever till ett nytt läsår igen – den här gången till den nystartade friskolan Järva gymnasium.

Ett stort lyft för Tensta och hela Järva, menar stadsdelsdirektör Victoria Callenmark:

– Det är efterlängtat och känns mycket bra att Tensta får ett gymnasium igen. Utvecklingen av Campus Tensta blir en viktig pusselbit som synliggör att det sker en positiv förändring i Tensta. Den nya fastighetsägaren vill skapa ett utbildningscentrum och en mötesplats för elever i olika åldrar från hela Stockholm. Den presenterade planen är att campuset ska erbjuda gymnasium och vuxenutbildning, kulturverksamhet och på sikt kanske även högskoleutbildning. Det är så välkommet för hela Järva!


Victoria Callenmark, stadsdelsdirektör, Järva stadsdelsförvaltning

En annan viktig grundtanke med Campus Tensta är att det inte bara ska vara en levande mötesplats på vardagarna, utan även under kvällar och helger. Delar av lokalerna ska kunna användas av exempelvis lokala föreningar, stadsdelen och andra verksamheter.


Stockholmssalen i Tensta Träff

Varsam renovering av unika miljöer
Gymnasiebyggnaden och Tensta Träff ägs idag av Hemsö, som förvaltar och utvecklar samhällsfastigheter, till exempel fastigheter för utbildning, äldreboende, vård och rättsväsende. I Järva äger Hemsö även det nya polishuset i Rinkeby.

Johan Einarsson är projektutvecklare på Hemsö och har varit med i Tensta-projektet sedan fastigheterna förvärvades våren 2022:

– Gymnasiebyggnaden var sliten och i stort behov av upprustning när vi köpte den. Den tidigare fastighetsägaren hade rivit ut och sanerat lokalerna, som i övrigt var råa och tomma. Sen dess har vi jobbat intensivt för att rusta upp de unika miljöerna. Vi genomför en varsam renovering och bevarar så mycket som möjligt av den arkitektur och konst som varit byggnadens signum sedan 1984, till exempel den härliga vinterträdgården.


Johan Einarsson, projektutvecklare på Hemsö, i gymnasiebyggnaden


Vinterträdgården, foto Claes Reichmann

Även Tensta Träff och den angränsande Pilparken ingår i Campus Tensta och ska utvecklas på ett liknande sätt – varsamt och med stor respekt för platsens historia och ursprungliga idé. Upprustningen av parken har påbörjats och kommer vara klar till terminsstarten i augusti. Idrottslektionerna för gymnasieeleverna kommer, precis som tidigare, att hållas i Tenstahallen på andra sidan Pilparken.


Tensta Träff i kvällsljus, foto Claes Reichmann

Järva gymnasium och Roya Foundation
En viktig pusselbit i utvecklingen av campuset föll på plats när Johan och kollegorna på Hemsö kom i kontakt med Roya Foundation, den ideella och icke-vinstdrivande stiftelsen som driver Järvaskolan för årskurs 7–9 i Kista. Hemsö ville hitta en lämplig huvudman för ett gymnasium i Campus Tensta. Någon med erfarenhet, rätt inställning, en stabil pedagogisk grund och ett bra ”track record”. Roya Foundation uppfyllde alla krav och ville utöka sin verksamhet i Järva med ett gymnasium.


Johan Einarsson visar ett av de renoverade klassrummen

Johan fortsätter:

– När vi planerade nya Campus Tensta insåg vi att ett gymnasium skulle passa perfekt. Inte bara för att byggnaden är byggd för utbildning och har varit gymnasium tidigare, utan också för att det verkligen behövs ett nytt gymnasium med bred inriktning på Järva idag. Så när vi kom i kontakt med Amir Sajadi och de andra eldsjälarna på Roya Foundation så kände både vi och de att det här var en riktigt bra matchning.

Full fart inför höstterminen
Järva Gymnasium hyr cirka 4 600 kvadratmeter i byggnaden och det pågår nu ett intensivt arbete för att färdigställa lokalerna inför skolstarten i augusti. Parallellt med Hemsös byggprojekt har Roya Foundation jobbat för fullt med att rekrytera personal och attrahera elever. Amir Sajadi är vd på Roya Foundation:

– Jag är oerhört stolt över att vi nu kan öppna Järva Gymnasium i Tensta och får möjlighet att skapa en trygg, inkluderande och modern utbildningsmiljö i denna ikoniska byggnad, som har en speciell plats i områdets historia. Att återuppliva dessa lokaler som en levande och lärande mötesplats, under och efter skoltid, kommer vara ett viktigt steg för att stärka utbildningen och framtidstron bland ungdomar i området.


Amir Sajadi, vd på Roya Foundation

Fler hyresgäster på väg in
En annan hyresgäst som ska flytta in i gymnasiebyggnaden är Tekniska museet, som i början av nästa år öppnar en utställningshubb för att stimulera teknikintresset hos främst barn och ungdomar. Diskussioner pågår med flera andra potentiella hyresgäster i Campus Tensta. Just nu ligger mycket fokus på att hitta rätt aktörer för de planerade vuxenutbildningarna, berättar Johan Einarsson:

– Vuxenutbildning är en bred sektor med många inriktningar, och vi vill hitta lämpliga utbildningar som bidrar till en attraktiv helhet i Campus Tensta. Vi har dialog med flera aktörer idag, såväl offentliga som privata och stiftelser. Vi vill också hitta fler spännande kulturverksamheter och andra kreativa hyresgäster för att berika campusets mångfald.

Värdigt 40-årsjubiluem
Idag är det 2024 och visst känns det som att Gösta Uddéns fina byggnader och Pilparken får ett värdigt 40-årsjubileum i samband med öppnandet nya Järva Gymnasium? Johan Einarsson tipsar också om att det planeras många andra aktiviteter under året, och vi kommer så klart att återkomma med fler nyheter om Campus Tensta.


Interiörbild från gymnasiebyggnaden, foto Claes Reichmann


Läs mer och följ utvecklingen

Om Campus Tensta på Hemsös webbplats

Om projektet på Hemsös webbplats

Kortfilm (från 2022): Rodrigo Pencheff från Latin Kings och Infinite Mass besöker sin gamla skola med artisten och kompisen Ndereyah Kasubi och pratar med Hemsös vd Nils Styf om byggnadens framtid

Järva Gymnasium