Under en av brittsommarens sista dagar besökte vi vår medlem Brf Enbacken i Tensta. Linus Olsson, ordförande i bostadsrättsföreningen, visade oss runt bland husen och de grönskande gårdarna bredvid Spånga kyrka. Vi passade också på att intervjua Linus om trygghet, trivsel, samverkan och medlemskapet i Fastighetsägare i Järva.
Hej Linus! Hur länge har du bott här och hur länge har du varit aktiv i Brf-styrelsen?
– Jag och min fru Helen har bott i Brf Enbacken i sju år. Styrelsearbetet har jag deltagit i under fem år, varav de senaste tre som ordförande.
Varför tycker du att det är viktigt att engagera sig i sin bostadsrättsförening?
– Alla som bor i bostadsrätt har intresse av att föreningen ska skötas så bra som möjligt. Det handlar om både ”mjukare” frågor som trivsel, trygghet och gemenskap, och frågor kring ekonomi, säkerhet och gemensamma funktioner. Det finns inga andra än vi själva som kan se till att Brf Enbacken är en attraktiv och bra förening att bo i.
Vilka frågor diskuteras mest i er förening idag?
– De senaste åren har vi, liksom de flesta andra bostadsrättsföreningar, haft stort fokus på månadsavgifterna, hur vi bäst kan hantera våra gemensamma banklån och planera klokt för framtida underhåll. Energiinvesteringar som kan få ner elförbrukningen är också på agendan, till exempel solceller och nya pumpar till vår bergvärmeanläggning. Även smarta elnät och lokal energilagring med batterier är något vi tittar på inför framtiden.
Hur jobbar ni med trygghet och säkerhet?
– Vi bor i ett grönt och trevligt område. Läget vid Spånga kyrka skapar en stillsam och skön atmosfär, och för det mesta är det lugnt här. Men trygghet och säkerhet är inget man får gratis, utan behöver jobba med och utveckla. Vi har nyligen bland annat bytt inpasseringssystem och installerat rörelsestyrd trapphusbelysning med energisnåla LED-lampor, vilket ökar den upplevda tryggheten hos de boende. För att få ett kvitto på vårt arbete och tips på hur vi kan öka tryggheten ytterligare, planerar vi att beställa en säkerhetsbesiktning, vilket ingår i medlemskapet i Fastighetsägare i Järva.
Hur kan ni som BRF vara med och bidra till en positiv utveckling?
– Dels förstås genom att sköta om våra egna byggnader och miljöer. Men det räcker inte att bara ”se om sitt eget hus” för att skapa trygghet och trivsel i ett område. Då behövs samarbete med närliggande fastighetsägare, stadsdelsförvaltningen, polisen och andra lokala aktörer. Därför är vi medlemmar i Fastighetsägare i Järva, där vi bland annat försöker ha representanter med i de lokala trygghetsvandringarna.
Vilka andra nyttor har medlemskapet gett er?
– Vi har fått en smidigare och mer lönsam parkeringsövervakning genom att hänga på fastighetsägarföreningens ramavtal. Villkoren blir bättre i en stor upphandling än när vi som ensam Brf ska förhandla med parkeringsoperatörerna. Det är också skönt att inte behöva lägga tid på upphandling och förhandling, utan att det sköts av föreningens proffs. Vårt nuvarande avtal för miljöhantering är inte ett gemensamt ramavtal, men villkoren har förhandlats fram av fastighetsägarföreningen.
Hur länge har ni varit medlemmar i Fastighetsägare i Järva?
– Det vet jag inte på rak arm, men det är längre än jag har varit aktiv i styrelsen. Någon annan har alltså tagit beslutet att bli medlem, men det finns många goda anledningar att samarbeta strukturerat för att lyfta områdets trygghet, trivsel och attraktivitet.
Vad kostar det för er att vara medlem i Fastighetsägare i Järva?
– Den årliga grundavgiften är 1000 kr och serviceavgiften är 100 kr per lägenhet, så med våra 136 lägenheter betalar vi knappt 15 000 kr per år plus moms. Bara avtalen för parkeringsövervakning och miljöhantering gör att vi kan räkna hem den kostnaden.
Skulle du rekommendera andra bostadsrättsföreningar att bli medlemmar? Om ja, varför?
– Absolut! Vi som Brf kan göra en hel del själva, men för att lyfta närområdet behövs samverkan, inte minst med andra fastighetsägare, stadsdelsförvaltningen och polisen. Det samarbetet hade vi aldrig kunnat starta och hålla igång själva. Man ska inte heller glömma bort att ökad trygghet och trivsel leder till större attraktivitet och efterfrågan på våra bostadsrätter, vilket också påverkar lägenheternas värde positivt.
Finns det något mer du skulle vilja få ut av ert medlemskap?
– Gärna fler gemensamt upphandlade och fördelaktiga ramavtal, som vi kan ansluta oss till. Jag har också hört att systerföreningen Hässelby-Vällingby Fastighetsägare har startat ett Brf-forum, där de lokala bostadsrättsföreningarna träffas för att diskutera mer Brf-specifika frågor och hitta samarbetsmöjligheter. Det skulle vara bra även för oss!
Fakta Brf Enbacken
Adress: Svinningegränd och Holmingegränd
Stadsdel: Spånga-Tensta
Antal bostäder: 136 lägenheter i 16 byggnader
Byggår och renoveringar: 1967–68, fullständigt stambyte 2019–202
Övrigt: Alla de 16 byggnaderna är K-märkta med grön klassificering, både för sin tidstypiska 1960-talsarkitektur och på grund av läget bredvid Spånga kyrka.
Webbplats: www.brfenbacken.se